Főooldal
2. Tájékoztató nap

2. Tájékoztató nap

Tógyer Katalin, védőnő

Vendégelőadóink:
Prof.Dr. Kothalawala Dulana Saman, orvos, természetgyógyász

Kothalawala Judit, népegészségügyi szakember, egészségfejlesztő, életmód tanácsadó és terapeuta

Tógyer Katalin, védőnő

Több helyszínen, forgószínpadszerűen várták előadóink II. Tájékoztató napunkon a diákokat. „Az egészségről általában –egészségünk megőrzése” címmel Prof. Dr. Kothalawala Dulana Saman, háziorvos, orvos természetgyógyász, a Hagyományos Kínai Orvoslás professzora tartott több csportnak is érdekes előadást. Az egészség/betegség fogalmainak tisztázása utána gyakorló háziorvos előadónk kiemelte, hogy minden gyógyító munkánál hatékonyabb egészségvédő tevékenység a megelőzés. Aki tudatosan figyel a megfelelő táplálkozásra, testmozgásra, tartózkodik a károsító hatásoktól, a mai szociokulturális körülmények között akár kétszer hosszabb ideig élhet, mint elődeink. A megelőzés legfontosabb eszköze a helyes táplálkozás. Előadónk részletesen bemutatta azokat a betegségeket, amelyek táplálkozási eredetűek.

„Gyors segítségnyújtás-mit tegyünk veszélyhelyzet esetén” című interaktív foglalkozást Tógyer Katalin védőnő tartotta. Előadásában kitért a helytelen táplálkozás következtében fellépő közvetlen tünetek (gyomorrontás, hányás, hasmenés, szédülés), az allergiás reakció, de akár egy félrenyelés következményeinek bemutatására, illetve a hatékony, akár házilag is alkalmazható gyógymódokra, lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Nagy sikere volt az újraélesztés ambu-babával történő gyakorlásának is.

„Egészségünk védelmében tények – számokban” Kothalawala Judit népegészségügyi szakember, életmód tanácsadó és terapeuta az egyéni lehetőségek után a közösség, hazánk, nemzetünk egészségi állapotának, táplálkozási szokásainak összefüggésére mutatott rá. A magyar konyhára jellemező nehéz, zsíros ételek, a húsbőség, illetve a fölösleges mennyiségű táplálék elfogyasztása különösen sok veszélyt rejtenek magukban. Nagyon sokszor már az javítana egészségi állapotunkon, ha kevesebbet ennénk, és több zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű étel kerülne az asztalunkra.

Az előadások után a diákság kóstolót is kapott, ugyanis saláták, párolt zöldség, illetve halételek kóstolójára került sor.