Főooldal
5. Tájékoztató nap

5. Tájékoztató nap

Vendégelőadóink:

dr. Virga József onkológus, belgyógyász
dr. V.T bőrgyógyász

A tájékoztató nap bevezetőjeként Danyi Dorottya a projekt szakmai vezetője ismertette a nap programját, bevezette a várható előadásokat, illetve meghívta a diákságot az előadások utáni étkezésre. Ezután Daróczi Zoltán a Rátky Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a meghívott vendégeket, illetve a programon résztvevő diákokat, illetve tanárokat.

Az első előadó dr. Virga József, onkológus, belgyógyász a táplálkozás és a rákbetegségek kialakulásának összefüggéseiről tartott érdekes, s mindenképp tanulságos előadást. Kiemelte a helyes táplálkozás szerepét, illetve a minél kevésbé feldolgozott, tartósítószermentes, színezékek nélküli ételek jelentőségét. Felhívta a figyelmet a nyers zöldség, gyümölcsfogyasztás fontosságára, illetve azokra a rizikófaktorokra, amelyek a cukor, illetve a cukrozott termékek túlzott fogyasztásából erednek. Előadásában rámutatott arra is, hogy a gabonatermékek közül érdemesebb a rostokban gazdag, teljes kiőrlésű péktermékeket keresni.

Második előadónk dr. V.T, bőrgyógyász előadásában a bőr egészségéről, az egészséges bőr megőrzésének lehetőségéről, illetve a kamaszkorban fontos kérdésként felmerülő bőrápolás helyes módjáról szólt. Külön kitért szakterületére, az égési bőrsérülések kérdéskörére, ugyanis a fiatalok, főleg a lányok körében népszerű napozás is veszélyes lehet, s a leégésnek nevezett jelenség valójában a bőr “megégését” jelenti. Külön felhívta a figyelmet előadónk a táplálkozás és a bőr állapotának szoros kapcsolatára: a bőr a “táplálkozás tükre”, hiszen nagyon hamar láthatóvá válik, ha valamilyen étel szervezetünk belső egyensúlyát felborítja (pl. a sok édesség megemeli a vércukorszintet, ami elősegíti a pattanások kialakulását), illetve az antioxidáns tartalmú ételek fogyasztásával nagymértékben lassíthatjuk, vagy megvédhetjük a sejtjeinket a természetes károsodástól. Megfelelő táplálkozás, illetve vízfogyasztás mellett kevésbé alakul ki a száraz bőr, a ráncok vagy a mélyebb barázdák sem jelennek meg. A bőr az elégtelen vízfogyasztás hatására sérülékenyebbé válik, mivel a fontos szervek védelme érdekében a test a bőrtől von el vizet, hogy optimalizálhassa a működést. Súlyosabb esetekben látványosan kiszárad a bőr, ráncok, sötét karikák jelennek meg, a bőr fakó lesz és foltos, de akár a cellulitisz kialakulásában is komoly felelőssége van ez elégtelen vízbevitelnek.

Az előadások után teljes kiőrlésű lisztből készült szendvicset, különböző nyers zöldségekből összeállított salátás-kosarat, illetve tartósítószermentes gyümölcslét fogyaszthattak diákjaink, tanáraink.