Főooldal
4. Tájékoztató nap

4. Tájékoztató nap

Vendégelőadóink:

dr. Kurucz Andrea kutatóorvos,

dr. Hevesi Judit fogorvos

A programon dr. Bódis Zoltán a projekt menedzsere köszöntötte a vendégeket, illetve meghívta a diákokat az előadások utáni, valamint a közben is fogyasztható a témához kapcsolódó egészséges ételek kóstolójára, fogyasztására. Danyi Dorottya szakmai vezető az előadók bemutatása mellett az előadások tematikáját is elhelyezte az eddigi projektprogramok sorozatában. Vigyázz az életedre – csak egy van! címmel tartott előadást dr. Kurucz Andrea. Az életmóddal összefüggő leggyakoribb betegségek bemutatásával rámutatott arra. hogy bizony az étkezésnek kiemelt szerepe van az egészség megőrzésében, az öregedései folyamatok lassításában, illetve a betegségek utáni regeneráció folyamatában. A helytelen életmód következtében kialakuló leggyakoribb betegségek az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, idősebb korban pedig a demencia. Mindegyik betegségtípus megelőzhető, illetve jelentős állapotjavulást eredményez, ha a táplálkozásunk megfelelő. A legújabb kutatások pedig nyomatékossá teszik: a rendszeres sporttevékenység hatására még akár a demencia esetén is érhető el javulás.

Dr. Hevesi Judit előadása Megelőzés a fogászatban címmel a szájhigiéniás alapfogalmak, jellegzetes fogbetegségek kialakulása, megelőzése kapcsán fejtette ki gondolatait. Mit tehetünk a jó szájhigiéniáért? Az egészséges táplálkozás alapja ugyanis a rágás: a megfelelő rágás révén táplálék olyan formában kerül az emésztőcsatornába, hogy az emésztés hatékonyabb és kevesebb energiát követel, ugyanakkor a megfelelő, alaposabb rágás hatására kevesebb táplálékkal is jóllakhatunk. Épp ezért az egészséges fogak akár az elhízás elleni küzdelem lehetőségét is jelentik. Az édesítőszerek használatával is küzdhetünk a fogakat roncsoló túlzott cukorfogyasztás ellen, ugyanakkor nagyon meg kell vizsgálni, mit használunk a cukor helyett – nehogy még több kár származzon az édesítők használatából. A fogak épségét segítik a fluoridok, ezek alkalmazásával növelhető a fogszuvasodás elkerülésének az esélye. Természetesen a helyes fogmosás nem pótolható. Kímélni kell a fogakat szélsőséges behatásoktól is (túl hideg, túl meleg, erőteljes szénsavas, maró hatások, dohányzás).

Az előadások közötti szünetekben a résztvevők olyan élelmiszereket kóstolhattak, amelyek a téli időszakban is lehetővé teszik az egészség megőrzését: zöldségeket kóstolhattak, illetve olyan édességvágyunkat kielégítő csemegéket kaptak, mint a sütőtök, illetve olyan alacsony cukortartalmú, „bio” süteményt, amely a szokásos fehér cukor alapú süteményeket váltja ki.